Atunci cand multi calatori de afaceri coboara din avion, acestia ignora taxiul sau autobuzul, si merg direct spre masina de inchiriat. Companiile de car-sharing, cum ar fi car2go, Zipcar si Enterprise CarShare - care ofera planuri de membru si taxa pentru utilizarea autoturismului pe ora - au devenit comune in multe orase si chiar incep sa se extinda in jurul aeroporturilor si garilor. Unele intreprinderi incep sa priveasca exclusiv spatiul aeroportului. Silvercar, care are o prezenta la 10 aeroporturi la nivel national, a adoptat o strategie de tip app-first pentru rezervarea autoturismelor, permitand clientilor sa ridice o masina - in unele cazuri - un Audi A4 - fara sa vorbeasca cu vreun insotitor.
Rezultatul tuturor acestor schimbari este ca o industrie care a suferit destul de multa consolidare in ultimii ani, cu fuziuni care afecteaza atat companiile traditionale de inchirieri auto, cat si cele mai noi, cum ar fi Zipcar, vad o multime de inovatii fara sa se bucure de nivelul de atentie pe care l-au primit companiile de transport cum ar fi Uber.
Politicile de calatorie favorizeaza inchirierea de masini
Asociatia Global Business Travel (GBTA) considera ca exista sansa ca firmele de car-sharing sa nu vada o anumita crestere pe piata calatoriilor de afaceri. Un studiu publicat de Fundatia GBTA in iulie a constatat ca cea mai populara forma de transport terestru pentru calatorii de afaceri ramane masina inchiriata, pentru ca 36% dintre respondenti opteaza pentru propriul lor vehicul. Intre timp, taxiurile (utilizate de 24% dintre respondenti) si transportul cu sofer (13%) raman, de asemenea, in fata optiunii de car-sharing, care a fost preferata de 11% dintre respondenti. Asadar, viitorul industriei de inchirieri auto suna promitator , si nu este amenintat deoacamdata, cel putin printre persoanele care calatoresc pentru afaceri.
Unul dintre factorii care pot reprezenta totalul redus al optiunii de car-sharing, este faptul ca unele aeroporturi refuza sa permita companiilor Uber si Lyft sa isi ofere serviciile la terminal. Dar, potrivit Fundatiei GBTA, cea mai mare problema are de a face cu politicile de calatorie corporative.