miercuri, 30 octombrie 2024

Întalnire cu Marin Karmitz

Unul dintre cei mai importanți producători și distribuitori de filme din Europa a fost invitat de onoare al Festivalului Les films de Cannes a Bucarest cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Mk2.

via rfi.ro 10
Sent via IFTTT

marți, 15 octombrie 2024

Kunsthalle Bega prezintă ”Țara de foc”

Vernisajul noii expozitii de la Kunsthalle Bega va avea loc vineri, 18 octombrie. Curator este Cosmin Costinaș, castigator al Premiului pentru curatoriat al KHB iar co-curatori sunt Mona Vătămanu și Florin Tudor

via rfi.ro 10
Sent via IFTTT

joi, 10 octombrie 2024

”Delir controlat” - Tudor Banuș

Universul fascinant al pictorului, gravorului şi ilustratorului Tudor Banuş va putea fi descoperit în expoziţia retrospectivă „Delir Controlat" care va fi deschisă la ARCUB - Hanul Gabroveni din București, în perioada 12 octombrie - 12 noiembrie, în sălile Coloanelor, Lipscani şi Gabroveni. Am discutat cu artistul, sosit special pentru acest eveniment, de la Paris

via rfi.ro 10
Sent via IFTTT

vineri, 4 octombrie 2024

Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri

Fundația Art Encounters aduce în premieră pe scena artistică națională creațiile marelui pictor de origine croată Julije Knifer (1924 – 2004, n. Croația). Expoziția reuneste la Timișoara picturi și desene realizate de-a lungul vieții sale și a fost curatoriată de Ami Barak.

via rfi.ro 10

miercuri, 2 octombrie 2024

Săptămâna Purcărete la Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu" din Craiova (TNCMS) vă invită, între 7 și 13 octombrie 2024, la Săptămâna Purcărete, eveniment care celebrează 50 de ani de carieră a regizorului Silviu Purcărete.

via rfi.ro 10

joi, 19 septembrie 2024

Sunt oameni care abia la FILIT au aflat că există scriitori în viață (Florin Lăzărescu)

Ediția 2024 a Festivalului Internațional de Literatură de la Iași (FILIT) se desfășoară între 23 și 27 octombrie 2024. Publicul va avea ocazia să interacționeze cu autori renumiți, reprezentanți de seamă ai literaturii contemporane atât din străinătate, cât și din România. Pe lista invitaților se află scriitori precum Abdulrazak Gurnah (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021) sau Pascal Bruckner cunoscut romancier eseist și filosof francez, tradus în peste 30 de limbi).

via rfi.ro 10

Sunt oameni care abia la FILIT au aflat că există scriitori în viață (Florin Lăzărescu)

Ediția 2024 a Festivalului Internațional de Literatură de la Iași (FILIT) se desfășoară între 23 și 27 octombrie 2024. Publicul va avea ocazia să interacționeze cu autori renumiți, reprezentanți de seamă ai literaturii contemporane atât din străinătate, cât și din România. Pe lista invitaților se află scriitori precum Abdulrazak Gurnah (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021) sau Pascal Bruckner cunoscut romancier eseist și filosof francez, tradus în peste 30 de limbi).

via rfi.ro 10

luni, 16 septembrie 2024

Tema „Războiul Stelelor” a lui John Williams - primul solo de vioară în spațiu

Când Sarah Gillis a interpretat „Rey's Theme", o piesă compusă de John Williams pentru Star Wars: The Force Awakens, sala ei de concert era o capsulă spațială care orbita la sute de kilometri deasupra Pământului. Este o performanță care a intrat în istorie, fiind primul solo de vioară în spațiul cosmic, relatează Classic FM.

via rfi.ro 10

marți, 3 septembrie 2024

Jazz la muzeul sitului arheologic Cucuteni

Jazz Cucuteni Fest, a treia ediție la Iași, se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni. Ieșenilor li s-au pregătit activități interesante. Copiii pot învăța să facă tăiței sau să-și compună primul blues. Împreună cu adulții pot picta modele ale culturii Cucuteni pe sacoșe de pânză, iar proprietarii de câini pot veni la concerte împreună cu animalele de companie, pentru că va fi o zonă de joacă special amenajată pentru patrupede.

via rfi.ro 10

Almodóvar la Festivalul de la Veneția: Mesaj împotriva ''discursurilor instigatoare la ură''

Regizorul spaniol Pedro Almodóvar a lansat un apel la ''empatie şi generozitate'' şi împotriva ''discursurilor instigatoare la ură'' în timpul prezentării, în competiţia Festivalului de Film de la Veneţia, a filmului său "The Room Next Door", o peliculă care invită la abandonarea fricii de moarte şi la refugierea în prietenie, relatează agenția spaniolă de știri EFE, citată de Agerpres.

via rfi.ro 10

vineri, 30 august 2024

"Tinerii de azi vorbesc romengleza în joacă, dar asta nu înseamnă incultură lingvistică " (Profesor de limba română)

La clubul de lectură Logos înființat la Iași de Serinella Zara amfiteatrul e neîncăpător. Sîmbătă 31 august e Ziua Limbii Române, iar profesoara de limbă română de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Iași crede că oficialii vor bifa din nou evenimentul prin obișnuitul festivism de carton, care i va lăsa din nou indiferenți pe tineri...

via rfi.ro 10

marți, 20 august 2024

Scriitori africani în prim planul noului sezon literar din Franța

În a doua jumătate a lunii august începe în Franța un nou sezon literar. Printre noutățile care ocupă rafturile librăriilor începând cu 19 august se numără o serie de nume importante din Africa și din diaspora africană. RFI face o trecere în revistă a lansărilor așteptate din această direcție.

via rfi.ro 10

vineri, 16 august 2024

Al șaptelea film din seria ”Alien”: O revizitare a stilului Ridley Scott

Al șaptelea film din seria "Alien" - „Alien: Romulus" s-a lansat săptămâna aceasta în cinematografele americane. Regizorul său, uruguayanul Fede Alvarez, a povestit într-un interviu pentru AFP cum a fost marcat pentru totdeauna de începuturile seriei, încă din adolescență.

via rfi.ro 10

vineri, 9 august 2024

Misterioasele mesaje artistice ale lui Banksy la Londra

Banksy nu este cunoscut pentru prolixitatea sa, dar miercuri misteriosul graffiti artist și-a dezvăluit a treia lucrare în doar trei zile la Londra, stârnind speculații cu privire la mesajul lor, notează corespondentul France24.

via rfi.ro 10

miercuri, 7 august 2024

Opera în Africa de Sud, o ascensiune fulminantă

În Africa de Sud, opera a cunoscut o ascensiune fulminantă de la abolirea barierelor rasiale, în urmă cu treizeci de ani, și se mândrește în prezent cu o serie de staruri internaționale, în frunte cu soprana Pretty Yende.

via rfi.ro 10

joi, 1 august 2024

Actorul anului 2024 trebuie să fie multitasking și să știe să se vândă! (Actrița Natalia Corban)

Care este condiția actorului de astăzi? Este provocarea lansată de RFI România actorilor consacrați, dar și celor tineri prezenți la Serile Filmului Românesc (SFR), ediția a 15-a de la Iași.

via rfi.ro 10

luni, 22 iulie 2024

O călătorie în timp, în vremea lui Tudor Vladimirescu

Invitatul emisiunii de astăzi este domnul Radu Oltean, autorul volumului "Din vremea lui Tudor", cu o serie de ilustrații de epocă excepționale, publicat recent la Editura Humanitas

via rfi.ro 10

Iașul devine Capitala Filmului Românesc

Ediția 2024 Serile Filmului Românesc (SFR), ediția cu numărul 15 înseamnă și debutul unei noi secțiuni în programul festivalului: Academia SFR. Scopul acestei inițiative este de a sprijini și promova patru tineri actori. Li se oferă oportunitatea de a-și explora potențialul în industria cinematografică, pe un adevărat platou de filmare, alături de nume mari din lumea filmului autohton.

via rfi.ro 10

vineri, 19 iulie 2024

Piesele lui Eugen Ionescu se joacă neîntrerupt de 67 de ani la Paris

Din 1957, în mica sală pariziană a Teatrului de la Huchette se joacă fără întrerupere două piese: "Cântăreața cheală" și "Lecția", de Eugène Ionesco. De 67 de ani, cu aceeași punere în scenă și cu peste 20.000 de reprezentații la activ, acest succes continuă neabătut, scrie corespondentul RFI Arthur Ponchelet 

via rfi.ro 10

luni, 8 iulie 2024

Impresionismul omagiat în Elveția cu o expoziție itinerantă

"Nu văzusem niciodată picturile în această lumină", se minunează directorul muzeului Langmatt, care și-a împrumutat colecția de zeci de tablouri Renoir, Cézanne, Monet și Degas la Fundației Hermitage din Lausanne.

via rfi.ro 10

vineri, 5 iulie 2024

Cea mai veche pictură cunoscută din lume: peste 50 000 de ani

Un porc roșu de mari dimensiuni înconjurat de trei figuri umane: scena a fost pictată în urmă cu mai bine de 51.000 de ani pe peretele unei peșteri din Indonezia și este cea mai veche operă de artă figurativă cunoscută din lume, potrivit unui studiu publicat recent.

via rfi.ro 10

marți, 25 iunie 2024

Transylvanian Folk Songs

25 iunie 2024, concert John Surman, Lucian Ban, Mat Maneri la Ateneul Român ; pe scurt Transylvanian Folk Songs: o discuţie despre jazz, ritm, folclor și improvizaţie cu alte cuvinte, gânduri despre libertatea artistică și bucuria re-descoperirii surselor originare ale inspiraţiei.

via rfi.ro 10

joi, 20 iunie 2024

Transylvanian Folk Songs la Ateneul Român

După concerte în marile săli și festivaluri din Europa, trio-ul Transylvanian Folk Songs cu violistul Mat Maneri, pianistul Lucian Ban și legendarul saxofonist John Surman ajunge în România cu un concert de excepție la Ateneul Român, pe 25 iunie, de la ora 19:00, ca parte din Athenaeum Summer Festival. Cei trei muzicieni vor reimagina prin limbajul jazz-ului și al improvizației colecția de folclor a lui Béla Bartók din Transilvania de acum un secol.

via rfi.ro 10

luni, 17 iunie 2024

Între tăcere şi păcat va fi prezentat la TIFF

După premiera mondială din Polonia, unde a fost prezentat în secţiunea Focus România din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cracovia, Între tăcere şi păcat, filmul regizoarei Diana Nicolae, realizat împreună cu directorul de imagine Matt Jozwiakowski, va fi prezentat săptămână aceasta la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

via rfi.ro 10

Mii de spectatori au participat la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition pe scena operei bucureştene

Cea de-a treia ediție a Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 7 și 16 iunie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului este primul și unicul festival din România ce a invitat în capitală cele mai importante teatre lirice din România, la această ediție participând și Opera de Stat din Budapesta și Daegu Opera House din Coreea.

via rfi.ro 10

VESSTIAR. Expoziție de pictură de Mihai Perca

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă vineri, 21 iunie 2024, de la ora 19.00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției de pictură a artistului Mihai Perca, Vesstiar.

via rfi.ro 10

miercuri, 5 iunie 2024

Kafka și Africa: influențe și afinități

În data de 3 iunie a.c., s-a comemorat centenarul morții lui Franz Kafka, ale cărui romane și povestiri au devenit clasice ale literaturii mondiale contemporane. Universul său unic, oscilând între absurd și oniric, continuă să inspire generații din întreaga lume. RFI analizează influența pe care Kafka a avut-o în în Africa, acolo unde "moștenitorii" lui sunt Caya Makhélé, A. Igoni Barrett, sau Camara Laye...

via rfi.ro 10

luni, 3 iunie 2024

Marius Bercea la Fundația Art Encounters

Expoziția „Marius Bercea: This Side of Paradise" curatoriată de Diana Marincu reprezintă un eveniment marcant pentru scena culturală, reunind picturi și desene realizate între 2010-2024.

via rfi.ro 10

luni, 27 mai 2024

Festivalul ”Hoinar”...

Poveștile copilăriei pe muzică de pian, adaptări ale unor opere clasice și dezbateri cu invitați speciali: astăzi discutăm despre Festivalul "Hoinar" (București 10-14 mai a.c.) cu Daria Tudor, coordonator al Festivalului și Ruxandra Miuți, manager de proiect

via rfi.ro 10

Gala Premiilor Uniter 2024

A 32-a editie a Galei Premiilor Uniter are loc luni, 27 mai, la TNB. Am stat de vorba cu cativa dintre nominalizati: actorii Ana Bianca Popescu, Madalina Musat si Stefan Mihai si regizorii Ana Craciun Lambru si Andrei Majeri.

via rfi.ro 10

joi, 16 mai 2024

Alice Munro și dimensiunile umbrei sale...

Scriitoarea canadiană Alice Munro, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2013, a încetat din viață luni, la vârsta de 92 de ani, în provincia Ontario, în centrul Canadei, acolo unde se petrece de altfel acțiunea majorității celebrelor sale povestiri, scrie France24.

via rfi.ro 10

joi, 9 mai 2024

Callas - Oana Pellea, Don Carlo și Tevye, la început de mai pe scena ONB

Opera Națională București este încântată să anunțe că deschide luna mai cu spectacolul Callas – Oana Pellea de Terrence McNally, opera Don Carlo de Giuseppe Verdi și spectacolul de dans contemporan Tevye de Olivier Truan.

via rfi.ro 10

luni, 22 aprilie 2024

De vorbă cu Analia Selis

Cu Analia Selis, cântăreață de tango, mamă, argentiniană, româncă, iubitoare de România, despre turneul "Tango Autentico", pe care îl pornește prin țară, din 10 mai a.c.

via rfi.ro 10

vineri, 19 aprilie 2024

Editurile din Franța cer interzicerea publicității TV pentru... cărți

Asociația profesională a editorilor din Franța a cerut miercuri guvernului să interzică publicitatea televizată pentru cărți, dar Ministerul Culturii a transmis că crede cu tărie în beneficiile acesteia, transmite France 24 care citează AFP.

via rfi.ro 10

”Tigrul trist” - primul câștigător al Premiului Goncourt din Turcia

Turcia și-a desemnat, miercuri, „Alegerea Goncourt" sub președinția scriitorului francez Mathias Enard: o premieră în această țară care a reușit să își păstreze lunga sa legătură istorică cu lumea francofonă, în ciuda relațiilor pe alocuri tumultoase cu Parisul, transmite France24 care citează AFP.

via rfi.ro 10

joi, 18 aprilie 2024

Operă și politică: Fortunato Ortombina este noul director al Teatro alla Scala di Milano

Fortunato Ortombina, directorul Teatrului Fenice din Veneția, în vârstă de 63 de ani, susținut de guvernul Meloni, a fost numit marți director al operei La Scala din Milano, ca urmare a unor negocieri strânse între autoritățile de la Roma și conducerea operei, transmite France24.

via rfi.ro 10

miercuri, 17 aprilie 2024

„The Knife”: Salman Rushdie povestește atacul care aproape l-a ucis

Scriitorul Salman Rushdie povestește în „The Knife", o carte de memorii care a fost lansată marți în Statele Unite și va fi lansată joi și în Franța, atacul care aproape l-a ucis în 2022, cel mai recent episod al unei vieți aflate permanent sub amenințare, de la apariția celebrei sale lucrări „Versetele satanice".

via rfi.ro 10

marți, 16 aprilie 2024

Elfriede Jelinek, laureată Nobel pentru literatură, decorată și de statul francez

Franța i-a acordat ordinul de "Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres" laureatei austriece a Premiului Nobel pentru Literatură, Elfriede Jelinek, pentru opera sa „monumentală" și „vigilentă", în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, notează France24, care citează AFP.

via rfi.ro 10

Peste 60.000 de cititori din toată lumea accesează platforma digitală a Bibliotecii Centrale Universitare din Iași

Managerul instituției de cultură din Iași, conferențiar universitar doctor Ioan Milică spune ca s-a depășit pragul de 2,5 milioane de interogări pe an. Proiectul digitalizării documentelor și vechilor colecții a început în urmă cu șase ani, a luat avânt în pandemnie și continuă și astăzi. Peste o sută de mii de piese sunt în biblioteca virtuală de la Iași. Și, atrage atenția conferențiar dr. Ioan MIlică, sunt documente cu vechime multiseculară. Și cărți științifice din toate epocile dar si presă de limba română.

via rfi.ro 10

luni, 15 aprilie 2024

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB

Marți, 16 aprilie, de la ora 18:30, invitatul special al Operei Naționale București, în cadrul ciclului de conferințe Scena Gândirii, este o personalitate absolut proeminentă a spațiului intelectual românesc, care nu mai are nevoie de nicio prezentare: scriitorul, filosoful, eseistul, jurnalistul și criticul de artă Andrei Pleșu. 

via rfi.ro 10

vineri, 12 aprilie 2024

Analia Selis, turneu național ”Tango Auténtico”

Analia Selis, cântăreață argentiniană de tango stabilită de 20 de ani în România, vorbește (foarte bine în românește) despre turneul pe care îl va efectua în mai multe orașe din țară în perioada 10 mai - 8 iunie... și nu numai

via rfi.ro 10

miercuri, 10 aprilie 2024

Jefferson Street - amintiri din anii de glorie ai muzicii ”de culoare”...

Puțină lume își amintește azi că orașul american Nashville, cunoscut mai mult drept capitala muzicii country, a fost multă vreme un paradis pentru blues, rock și jazz - a fost locul unde s-au întâlnit Jimi Hendrix și B.B. King... În micul său muzeu, Lorenzo Washington, la cei 81 de ani ai săi, păstrează moștenirea culturală a unui cartier afro-american care astăzi practic nu mai există. Un reportaj publicat de France24: 

via rfi.ro 10

marți, 9 aprilie 2024

Sebastian Androne-Nakanishi, primul compozitor român laureat al International Classical Music Awards

Invitatul emisiunii de astăzi este tânărul compozitor Sebastian Androne-Nakanishi, primul român laureat al prestigiosului premiu International Classical Music Awards (ICMA), ediția 2022.

via rfi.ro 10

vineri, 5 aprilie 2024

”Dacă vrem să supraviețuim, trebuie să ne schimbăm modul în care trăim” - interviu cu James Cameron

Cinemateca Franceză din Paris a inaugurat joi expoziția "Arta lui James Cameron", care va rămâne deschisă până la 5 ianuarie 2025. Într-un interviu publicat cu această ocazie de France24, acest cineast al tuturor recordurilor își amintește desenele copilăriei sale, vorbește despre Hollywood în era inteligenței artificiale și despre cel de-al treilea film „Avatar", pe care îl pregătește în Noua Zeelandă:

via rfi.ro 10

vineri, 29 martie 2024

Ce putem vedea la evenimentul „Piața de Artă și Design” din București

De la artă și bijuterii până la lucruri „un pic mai neobișnuite", evenimentul „Piață de artă și design" își așteaptă vizitatorii în primul weekend de aprilie. La ediția din acest an, vor participa 42 de artiști din diverse domenii.

via rfi.ro 10

joi, 28 martie 2024

Adio, dar la revedere! Șantier spectaculos la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara

Sala 2 din Parcul Civic, a Teatrului Național Timișoara, urmează să fie transformată complet. Clădirea a fost ridicată în a doua parte a secolului al XIX-lea și a fost, pe rând, manej, depozit, arhivă, spațiu de expoziții și sală de sport. Acum e sală de teatru și va intra într-un șantier de peste 5 milioane de euro, la capătul căruia va deveni cel mai modern centru teatral din România. Vorbesc despre Sala 2 actori și oameni ai teatrului.

via rfi.ro 10

vineri, 22 martie 2024

Festivalul Filmului Francez 2024

Victor Benderra și Sebastien Leconte, selecționeri pentru Festivalul Filmului Francez 2024 sunt invitații emisiunii de azi

via rfi.ro 10

joi, 21 martie 2024

”Making Waves”: Festival de film românesc la New York

Despre festivalul de film românesc de la New York "Making Waves" (27 martie - 2 aprilie a.c.), discutăm cu doamna Corina Șuteu, președinta festivalului și fost ministru al culturii

via rfi.ro 10

luni, 11 martie 2024

Meniul unui restaurant obişnuit

Învăţaţi franceza cu Alexandra, din Slovacia, sosită la Paris în urmă cu un an. Ea a remarcat imediat ca gastronomia este o parte importantă a modului de viaţă francez. Dar ca mulţi alţi străini, s-a simţit uşor pierdută în faţa meniului din restaurantele pariziene. Iată de ce am mers împreună în celebra Brasserie Mollard, unde directorul ne explică meniul.

via rfi.ro 10

vineri, 8 martie 2024

”Amar”, de Diana Gavra, de azi pe ecrane

Invitata ediției de azi a emisiunii Zebra este Diana Gavra, avocat și regizoarea filmului "Amar", care intră pe ecrane de azi

via rfi.ro 10

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More